От ГЕРБ защитиха Закона за ПЧП

Лиляна Павлова определи като "скандални" мотивите за отмяна на документа

Това, че Законът за публично-частните партньорства не можда да бъде приложен на практика по време на управлението на трите правителства не означава автоматично, че той трябва да бъде отменен. Тук се действа на принципа “Няма човек – няма проблем“, „Няма закон – няма проблем“. Това каза депутатът от ГЕРБ Лиляна Павлова в интервю за предаването „Нещо повече“ на БНР. По този начин тя защити документа, за който по-рано днес стана ясно, че ше бъде внесено предложение в Министерския съвет да бъде отмен

Павлова коментира още: По-страшното е, когато четем мотивите, с които министърът на регионалното развитие внася законопроект за отмяна на този закон. Мисля, че там нещата са скандални. В мотивите пише: „Да, законът отговаря на европейските директиви, но ние не искаме да го прилагаме и не искаме да имаме такъв закон, защото ако трябва да спазваме този закон, трябва да избираме публично-частния партньор, използвайки Закона за обществените поръчки, а ние така не искаме“. Казано с думи прости – те не искат да прилагат закона, не искат да изберат някой, който икономически е най-изгоден да реализира един проект, а искат както беше преди – една група хора, с неясни критерии, удобни за тях да получат директно едно публично-частно партньорство. Целта е да не се спазва законът“.

Според бившия министър на регионалното развитие друг мотив е цената да не влиза като критерии при избор на частен партньор.

Законът за публично-частното партньорство ще бъде изцяло отменен, обяви по-рано днес при посещението си в Бургас министърът на регионалното развитие и благоустройството Десислава Терзиева. Tя определи сега действащия документ като неработещ и рестриктивен спрямо бизнеса и общините, информира Дарик радио.