Изложба на Жул Паскин от днес в Пловдив

„Жул Паскин, от Видин до Париж“ включва 118 творби от частни колекции

Изложба, озаглавена „Жул Паскин, от Видин до Париж“, ще бъде открита днес в Градската художествена галерия в Пловдив.

Емблематичен художник от Парижката школа, Жул Паскин е роден като Юлиус Мордекай Пинкас на 31 март 1885 г. във Видин. През 1892 г. семейството се установява в Букурещ. Паскин завършва гимназия във Виена. Между 1902 и 1905 г. посещава художествени академии във Виена, Будапеща, Мюнхен и Берлин. Работи за списание „Симплицисимус”, издавано в Мюнхен. През 1905 г. се установява в Париж, където среща и бъдещата си съпруга Ермин Давид. През 1907 г. организира първата си самостоятелна изложба в галерията на Паул Касирер в Берлин. През 1914 г. заминава за Ню Йорк, живее там до 1920 г., пътува до Южните щати и Куба. Заминава отново за Париж и там се установява окончателно до края на живота си и където се самоубива в ателието си през 1930г, убеден, че е достигнал границите на своята творческа креативност.

Последната изложба на Жул Паскин в България е била организирана през 1975г. в Националната галерия за чуждестранно изкуство в София.

Изложбата „Жул Паскин, от Видин до Париж“ включва 118 творби от частни колекции, някои от които никога не са били показвани пред широката публика. Творбите, които жителите и гостите на Пловдив могат да разгледат, са събрани от частни колекции и галерии в Париж, Люксембург, Осло, Лондон и Тел Авив. Сред тях има много ранни произведения на художника от 1905 г., както и от първия и втория му парижки период. Не е пренебрегнат и американският му период, както и рисунки от пътуванията му до Тунис и Куба.

Пролетното настроение в Алианс Франсез се допълва и от приближаващия празник Първи март. Въпреки, че е френски остров, всеки курсист ще получи традиционната българска мартеница. Поради повишеното търсене на специалисти, владеещи френски език, предстои провеждането на сеанси, разясняващи на младежите възможностите за обучение с френски език, стипендии и начини за финансиране с цел повишаване на конкурентноспособността на всеки един кандидат.

Изложбата „Жул Паскин, от Видин до Париж” е началото на поредица от интересни събития, посветени на Месеца на франкофонията. Както споделя Теофана Брадинска – почетен консул на Франция и директор на Алианс Франсез, този празник на франкофонията ще се отбележи в 70 държави по света, сред които и Пловдив, България. Месецът на франкофонията предлага всяка година освен изложби, така и ателиета по писане, различни конкурси и състезания за ученици, наградите за някои от които са престои във Франция, много анимации и перформанси около френския език и неговата способност да приема най-неочакваните лексикални предизвикателства.