Добричкият зоопарк е готов да приеме русенските мечки

Изчаква се МОСВ и община Русе да се разберат

От зоопарка в Добрич ще изчакат решението на МОСВ и община Русе за преместването на двете мечки от лесопарк „Липник” и ще се съобразят с него, след като стана ясно, че общината в Русе е против преместването, съобщи Дарик. „Нашето желание е само да помогнем. От ноември миналата година фондация „Четири лапи” се свърза с мен, за да ме информира, че с решение на МОСВ в добричкия зоопарк ще бъдат настанени две мечки от Русе” - коментира пред Дарик директорът на Центъра за защита на природата и животните в Добрич Севдалина Венкова. Тя разказа, че с фондацията са водени разговори за сключване на договор за подпомагане на двете мечета.

„Когато настъпи моментът за подписване на договора се разрази скандал” – заяви Венкова и допълни, че добричлии не са искали никакъв конфликт. Според нея самите русенци са писали писмо до МОСВ, в което настояват да се намери по-подходящо място за отглеждане на двете мечки. „Друг важен момент е, че тези животни ще бъдат настанени при нас временно, а не за постоянно” – подчерта още Венкова. Тя припомни, че са водени приятелски разговори с членове на кметския екип в Русе, но на този етап не е ясно как ще се подходи в създалата се ситуация.

Директорът на добричкия зоопарк обясни, че МОСВ е органът, който проверява всички зоокътове и градини в България и им издава лицензи, за да могат да работят като такива. Почти на всички български зоопаркове са издадени предписания, които трябва да бъдат изпълнени в рамките на една или две години. Първият лиценз, който е получил добричкият зоопарк е бил без абсолютно никакви забележки. „Това означава, че при нас има условия, отговарящи на всички европейски изисквания за хуманно отглеждане и отношение към животните” – посочи Севдалина Венкова. Тя даде за пример пловдивския зоопарк, който е бил затворен за две години заради неизпълнение на предписанията от МОСВ.