В изложба представят бита и традициите на ромите

В старозагорския музей ще бъде представена изложба, вдъхновена от бита и традициите на ромите

На 27 февруари (четвъртък) от 17,30 часа на 4-то експозиционно ниво в Регионален исторически музей - Стара Загора ще бъде открита веществено-документалната изложба "Циганите/ромите в България - житейска действителност пред погледа на другите".

Тя показва елементи от бита, занятията, традициите, семейно-празничната обредност на различни цигански/ромски групи. Особено място е отделено на катунарския период. За първи път се представят непознати за широката общественост факти и документи за службата на циганите/ромите в българската армия и участието им във войните за национално обединение и освобождение.
Експозицията е реализирана с експонати, съхранявани в Регионален исторически музей - Стара Загора и предоставени от членовете на Регионално сдружение на ромите занаятчии Технитари - Стара Загора.
Изложбата ще бъде експонирана до 12 май 2014 г. Нейни организатори са Община Стара Загора, Регионален исторически музей, Регионално сдружение Технитари. Експозицията се реализира с подкрепата на Търговско-промишлена палата - Стара Загора.