30 лв. ще получат най-мързеливите в края на отоплителния сезон

За еднократните плащания ще отидат 8,39 млн. лв.

Правителството одобри допълнителна еднократна помощ в размер на 30 лв. за хората с най-ниски доходи, както и за тези, които са били толкова мързеливи, че не успели да си намерят работа, в края на отоплителния сезон. За целта на Министерството на труда и социалната политика ще бъдат преведени 8 387 300 лв., осигурени чрез преструктуриране на разходите по бюджета, информира пресцентърът на МС.

От енергийното подпомагане ще могат да се възползват 270 хил. души. Става дума за граждани, получаващи целева помощ за отопление за отоплителен сезон 2013/2014, както и лицата и семействата, на които тази помощ е отказана, тъй като средномесечният им доход е превишавал с до 10 лв. диференцирания минимален доход за отопление или защото не са имали пълната шестмесечна регистрация в бюрата по труда. Еднократната помощ ще могат да получат и хората, които не са подавали молба-декларация, но отговарят на условията за енергийно подпомагане и доходът им превишава с не повече от 10 лева от установената доходна граница.

Предоставянето на финансовата подкрепа за най-мързеливите и бедните ще се реализира от Агенцията за социално подпомагане.