Огромен брой сигнали за издевателства над животни в Бургас

Зоополицаите санкционирали стопанин, който държал кучето си на тъмно в затворено помещение

Огромен брой са сигналите, които се подават от страна на граждани за нарушения, както по отношение на некоректно поведение от собствениците на домашни любимци, така и за нехуманно отношение към домашни любимци и безстопанствени животни на територията на общината. Това каза в интервю директорът на дирекция "Околна среда" в Бургас Павлин Михов. Звеното съществува вече една година и там работят двама зоополицаи.
"Огромен е броят на сигналите, които касаят нарушения по отношение на начина на отглеждане на животни и нарушения, касаещи действията на стопани на домашни любимци по време на разхождане на животните, по отношение на това, което се изисква от тях да почистват, когато ги извеждат на разходка, да ги извеждат на повод, забранено разхождане на домашни любимци в определени територии", каза пред Радио - "Фокус" Михов.
"Смисълът на дейност на зоополицаите в първата година бе не толкова налагане на глоби, а по-скоро превантивна дейност и да свикнат хората, че има контролен орган. Значително по-малко са сигналите, които са насочени към нехуманно отношение към животните, но има и такива. За миналата година има 28 съставени акта, от които 4 бяха свързани с нехуманно отношение към животните. В един от случаите беше наложена санкция в размер на 400 лева за гражданин, който отглеждаше домашното куче в затворено помещение, на тъмно, без достатъчно храна, т.е. все условия, които не отговорят на изискванията на Закона за защита на животните.
Същият беше санкциониран. Подобни са още 3 или 4 случая, които най-вече касаят проблеми, свързани с осигуряването на минимално необходимите по Закона за защита на животните условия за отглеждане на домашен любимец. Повече от 80% са санкции, свързани с нарушения от страна на стопаните на домашни любимци при разхождането им извън дома. Най-много са санкциите, касаещи непочистване, след като животното е било изведено на разходка, разхождане без повод. Санкциите, които касаеха изискванията и задълженията на собствениците на домашни кучета да извършат регистрация на животното, след последните промени в Закона, те са вече в размер на 200 лева. Много хора се ориентираха в тази насока и успяха да извършат регистрация. Община Бургас проведе няколко такива кампании за станалото общоизвестно безплатно чипиране и регистриране на домашни любимци, нещо, което направихме миналата година", каза Павлин Михов.

Припомняме, че в Бургас зачестиха издевателствата над животни, като особено показателен е случаят с Любчо, който беше запален жив. В комплекс "Изгрев" пък бяха убити с отровно место няколко домашни любимци.