Искат да се криминализира ползването на услугите на проститутки

Европейският парламент гласува днес с голямо мнозинство текст, който насърчава борбата срещу проституцията чрез налагане на санкции на клиентите на проститутките, но не и на самите проститутки, предаде АФП, цитирана от бТВ.
В резолюция с необвързващ характер, приета с 343 гласа "за", 139 гласа "против" и 105 "въздържал се", ЕП призовава европейските страни да последват примера на скандинавските държави в борбата с проституцията, вместо да приемат всеобхватни закони, които са били истинска катастрофа в Холандия и Германия.
Според ЕП европейските страни трябва да вземат мерки за наказване на мъжете, които третират тялото на жените като стока, без да наказват онези, които са въвлечени в проституцията.
Текстът препоръчва ползването на услугите на проститутки под 21 години да се обяви за престъпление в целия ЕС, предаде БТА. В документа се подчертава, че проституцията, било то принудителна или доброволна, накърнява човешкото достойнство и правата на човека, и призовава страните членки да възприемат стратегии за подпомагане на жените, които искат да се откажат от проституцията.
В документа европейските депутати призовават страните членки на ЕС да затегнат политиката си за борба с трафика на хора.