Никой не поръчал похищението срещу Райфъла

Двама остават под стража, действали на своя глава

Окръжен съд – Пловдив постанови постоянна мярка "задържане под стража" на двама от групата, подготвяла отвличането на жената и децата на Атанас Червенков, известен в Пловдив като Райфъла. Определението не е окончателно и подлежи на обжалване пред Пловдивския апелативен съд.

Доказателствата по делото, събрани на този етап, обосновават в достатъчна степен извода, че те са извършили деянието, в което са обвинени. Съдът прецени, че е налице реална опасност да се укрият и извършат престъпление, ако спрямо тях бъде взета по-лека мярка. Ангел е извършил настоящото деяние в рамките на изпитателния срок на предходно осъждане за кражби, а Живко също е бил осъждан, макар и реабилитиран понастоящем. По думите на прокурор Христо Анчев, ако бъде доказана вината им те ще получат между 1 и 6 години лишаване от свобода.

Днес стана ясно, че Живко Гайдаров и Ангел Малинин, които преди 2 месеца опитали да похитят семейството на бизнесмена, действали на своя глава, а не по поръчка. Самите младежи категорично отрекли, че имат поръчител. Те решили за отвличането, тъй като Райфъла им се видял богат. Доказателство по обвинението са маските, които са открити в колата на похитителите. На Гайдаров и Малинин бяха назначени служебни защитници. Двамата отказаха да коментират каквото и да било и влязоха в съдебната зала, прикривайки лицата си с качулки.

Двамата обвиняеми са замесени и в други престъпления – кражба на гориво и регистрационни номера. С колата на Живко – Ауди А6 те извършвали кражби на номера на коли, след което пълнели резервоара с бензин и отпрашвали без да платят. Стойността на откраднатото от бензиностанция на Петрол гориво е 180 лева.

Припомняме, че опитът за похищение на жената и двете 11-годишни деца на известния пловдивски бизнесмен Наско Райфъла е станал преди два месеца. Исканият откуп е трябвало да бъде 250 000 лева и 250 000 евро. След опита за отвличане жената и децата на Червенков се движат с охрана. 

Организацията бе разбита преди три дни, като първоначално бяха арестувани петима души, трима от които, според обвинението, са организирали похищението. Единият от тях обаче внезапно се отказал и дори активно съдействал на разследването. Останалите двама са продължили подготовката на отвличането.