Над 5 000 спасени дървета за 2013-та в Бургас от рециклиране

Града е с най-добър резултат в страната по разделно събиране

5 330 спасени дървета, спестени са 1,2 милиона киловат часа електроенергия, спестени са 13 милиона литра питейна вода и са спестени 125 барела претрил. Това отчетеният само за 2013 година резултат от системата за раздено събиране в Бургас. Данните бяха отчетени по време на представянето на поредния зелен проект, който община Бургас ще реализира с фирма "Екопак" през тази година.

„Решихме заедно с общината да направим пилотен проект и Бургас да е първият град – еталон за разделно събиране на отпадъци и опаковки, както стана през 2012-а. Целта ни бе да повишим ефективността на системата за разделно събиране. В тоническата област подобрихме инфраструктурата за разделно събиране на отпадъците и проведохме образователни и информационни инициативи към гражданите", каза Тодор Бургуджиев - изп. директор на фирмата.

С тези действия средната честотата на разделно събиране на отпадъци от 37% се е повишила на 53 %, което се оказва най- добрият резултат в България в момента.

В момента контейнетрите тип „ракла” са подменени с тип „иглу”, позволяващи събирането на по-голям обем отпадъци и с по–добър външен. Въведена е джипиес система на камионите, които обслужват контейнерите за разделно събиране в община Бургас.