ТЕЦ Марица изток 2 - най-желаното място за работа

Държавната централа удари в земята митниците

Държавната ТЕЦ "Марица изток 2" удари в земята митниците като най-желано работно място. 88 души кандидатстват за едно работно място в ТЕЦ "Марица изток 2". Държавното дружество обяви през януари конкурс за 29 работни места, чийто краен срок за прием на документи изтече на 24 февруари.

2568 души са се явили на конкурса за работа. Те се борят за 29 работни места. Кандидатствалите са подали общо 5 200 заявления, тъй като са заявили желание за повече от едно работно място. С това държавното дружество изпревари митниците като най-желаното работно място, пише в днешния си брой в. "Труд". За сравнение в митниците през миналата година за 85 места са се състезавали 2573 души. А според статистиката на бюрата по труда сегашното ниво за безработица предполага за едно работно място да се борят максимум по 30-40 души.

Според обявата за работа ТЕЦ-ът търси повече хора със средно и средно специално образование - булдозеристи, монтьори, машинисти, заварчици и др. Само няколко позиции са за висшисти - счетоводител, юрисконсулт, инженери. Въпреки че повечето от работните места предполагат работа при шум, вибрации, запрашеност и дори на открито, кандидатите са амбицирани заради високите заплати и допълнителните придобивки.

Предстои комисия от специалисти от отдел „Човешки ресурси” в централата да направи прецизен преглед на всички подадени за работа документи. След проверката дали кандидатите отговарят на изискванията, посочени за всяка длъжност, във всеки цех или отдел, където има свободни работни места, ще бъде създадена комисия. Тя ще има за цел да направи подбор на кандидатите, които да бъдат поканени за събеседване.