КНСБ: Идват неизбежни парламентарни избори

Синдикатът оповести изследването „Евробарометър 20014”

Оценката на българите за политическата ситуация е много негативна. Все повече хора смятат, че парламентът едва ли ще изкара пълния си мандат.  Това показва изследването "Евробарометър - 2014" на КНСБ. Анкетата е направена сред 1000 работници, самонаети и работодатели в последните десет дни на януари.

Близо три четвърти от българите очакват някакъв предсрочен вот, показва изследването.

Докато през лятото негативната оценка на ситуацията е важала само за големите градове, сега тази позиция за политическата обстановка, обхваща и малките населени места.
Все по-голям проблем става обедняването и безработица.

Проучването показва обаче, че готовността за активни протестни действия видимо спада - най-вече заради отчаяние сред хората.

Рейтингът на основните политически фигури и институции подсказва – неизбежни парламентарни избори.
Нарастващият негативизъм по отношение на социално-икономическата ситуация в страната естествено води до много ниски персонални и институционални оценки, което означава, че козметични промени са невъзможни и промяната на статуквото изисква нови действащи лица.
Според анкетата най-висока оценка среща дейността на главния прокурор - 50,4 на сто. Работата на президента Росен Плевнелиев се подкрепя от една трета от анкетираните и получава негативна оценка от 62 на сто от хората.

Парламентът получава най-тежката „присъда” на участниците в изследването (85.5% неодобрение за свършената работа), като тя не подминава както отделните парламентарни групи, така и председателя на тази институция Михаил Миков (над 74% неодобрение). Негативизмът е сравнително по-слаб по отношение на парламентарните групи на ГЕРБ и Коалиция за България (78-79%), при ДПС рязко се покачва до 86.5%, за да стигне унищожителна степен при парламентарната група на „Атака” от 94.4%. Това е ясен сигнал, че ситуацията с Народното събрание е нетърпима и политическата конфигурация в него се нуждае от възможно най-бърза промяна. 

Премиерът Пламен Орешарски е с 26,8 на сто одобрение, а правителството като цяло е с 20,3 процента подкрепа от анкетираните.

Очевидно е, че българският народ очаква развръзка.