Отбелязваме деня на редките болести

Животът

28-02-2014, 08:08

Снимка:

интернет

Автор:

Елица Велчева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Спасиха пациенти с редки болести в Бургас

Шефът на МБАЛ Бургас подаде оставка

Над 25 млн.европейци страдат от такива заболявания, голяма част от които са деца

За поредна година Бургас ще отбележи Международния ден на редките болести.
Тази година мотото на инициаторите е “Заедно за по-добра грижа!”. Честванията са повод да се привлече вниманието на обществото към проблемите на хората, страдащи от редки болести.
Денят ще бъде отбелязан от 11:00 часа, пред хирургическия корпус на МБАЛ-Бургас. Ще присъстват представители на Алианса за Бургас, както и деца – доброволци, които ще пуснат десетки разноцветни балони в небето, символизиращи видовете редки болести. Събитието е съпроводено с изложба във фоайето на МБАЛ-Бургас на същата тема.
Хората с рядко срещани заболявания неведнъж са се убеждавали колко важни са обединените усилия на пациенти, лекари и държавна администрация за успешната борба със заболяванията и за въвеждането на по-добри практики в медицинската грижа.
28 февруари е повод и за благодарност към всички, които ги подкрепят и им помагат.
От такива заболявания страдат над 25 милиона европейски граждани, голяма част от които са деца. Те са особено изолирани и уязвими, тъй като по своята същност заболяванията им сериозно застрашават живота или водят до хронично прогресиращо инвалидизиране с висока степен на сложност.