Внимание! Мъже на токчета в центъра на София

За втора поредна година господата ще се обявят по атрактивен начин срещу домашното насилие

На празника на жените, 8 март, група мъже ще направят, каквото могат, за да подкрепят една значима кауза.

Точно в 12:00 часа в събота от кръстовището на булевардите "Витоша" и "Патриарх Евтимии" в София ще стартира едно уникално, по вид и същност, шествие, в което столичани ще могат да наблюдават цял отбор мъже, обути в токчета, да се надпреварват един друг.

Що за мъжко достойнство? Всъщност, става дума за инициативата "Извърви километър в нейните обувки", в който основен акцент е мъжете символично да покажат разбирането си към всички трудности, през които една жена преминава през своя живот. Е, те ще преминат само през една трудност, но каква!

Господата са натоварени с изключително тежката задача да преминат разстоянието от кръстовището при НДК до пресечката на "Витоша" с ул. "Солунска", при това - двупосочно. То е дълго цял километър. Прашинка от цялото време, което жените прекарват на високите си обувки, но истинско изпитание за представителите на силния пол.

Всъщност основната идея на каузата е далеч по дълбока. Международната инициатива "Walk a mile in her shoes" започва през 2001 г. като подкрепа в борбата срещу домашното насилие. У нас идва през 2013 г., когато статистиката показва, че всяка четвърта жена в България е жертва на насилие у дома.

Миналата година десетки мъже, с 10-тина сантиметра по-високи от обичайното, извървяха пътя от кръстовището на "Витошка" и "Патриарха" до Съдебната палата, само за да докажат правотата на поговорката, че "не можеш да разбереш някого, докато не извървиш една миля с неговите обувки". Някои от тях открито признаха, че познават жертви на психическо и физическо насилие и участието им в днешната инициатива е и заради тях.