Давутоглу отсвири българските медии

Мисия Пловдив

28-02-2014, 15:00

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Лили Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Турският министър Давутоглу: Пловдив и София са като Истанбул и Анкара!

Турският министър бе на петъчна молитва в Джумая джамия

Министърът на външните работи на Турция Ахмет Давутоглу посети Пловдив. Визитата му започна в Турското консулство под тепето и продължи със среща с областния управител на Пловдив Венцислав Каймаканов.

Пловдив и София са като Истанбул и Анкара. Харесвам Пловдив и не можех да не го посетя, каза Давутоглу след разговора с Каймаканов. После заяви, че градът е важна врата към България и Европа.

Областният управител и турският министър са обсъждали общи проекти на български и турски бизнесмени, както и въпросът за пускане на въздушна линия между Пловдив и Бурса.

Срещата им обаче наложи забавянето на петъчната молитва в Джумая джамия. Въпреки закъснението на министъра, службата, на която присъстваха над 500 човека, се проведе. На влизане Давутоглу бе посрещнат от главния мюфтия на България Мустафа Алиш Хаджи. Посещеняетя на политика, както в областна администрация, така и в Джумая джамия, останаха забранени за отразяване от български медии. Само една турска телевизия бе допусната да документира случващото се.

На излизане от пловдивската джамия турският външен министър поздрави мюсюлманските поклонници с "Честита петъчна молитва" и отпътува към Варна. Давутоглу бе изпратен с  бурни ръкопляскания от турската общност.