Задържаният Баранов иска да бъде екстрадиран

Крими

28-02-2014, 15:12

Автор:

Елица Велчева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Задържаха руснак, свил над 1 млн. рубли чрез измама

"Искам да се завърна в Русия и да оправя нещата, които се случиха там“, каза той в последната си дума

Издирваният за източване на над 1 млн. руски рубли  Александър Баранов ще бъде експрадиран от България. Това реши Окръжният съд в Бургас, като прецени, че са налице законовите предпоставки, включително и съгласие от самия Баранов за предаването му на руските съдебни власти.

Мъжът е разследван по обвинение в измама в особено големи размери. Представените от руските съдебни власти документи, го уличават в това, че след предварителен сговор, в качеството му на единствен съдружник и директор на  „АлтЕнерго“ ООД, използвайки подправени документи в периода месец март – месец юни 2012 г., в регион Челябинск – Русия, е причинил вреда в особено големи размери – 1 150 000 руски рубли на държавния бюджет. На 21 август 2013 г. той е бил обявен за международно издирване.  

Според руското законадателство за максималното наказание за подобно престъпление е  лишаване от свобода от свобода за срок от 10 години и имуществена санкция. Престъплението наказуемо и в България.

Днес Баранов заяви пред Бургаския окръжен съд, че дава доброволно съгласие за екстрадицията му. Той помоли, срокът за предаването му да бъде възможно най-кратък. „Искам да се завърна в Русия и да оправя нещата, които се случиха там“, каза той в последната си дума. Руският гражданин обърна внимание, че в някои медии след разглеждане на мярката му за неотклонение преди няколко дни, е бил преувеличен размерът на щетата, за която руските власти го издирват от 1,150 млн. на над милиард руски рубли. Той се опасява, че погрешната информация предизвиква нездрав интерес към него. Баранов пребивава легално на територията на Република България от 2012 г. и осъществява търговска дейност.

 Решението на Окръжен съд – Бургас е окончателно. То ще бъде изпратено на Министерството на правосъдието за уведомяване на молещата държава и на Върховната касационна прокуратура – за изпълнение на екстрадицията.