Подписаха договор за модернизирането на спортен комплекс

Кметът Живко Тодоров с плакет от Българския футболен съюз

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров получи плакет от президента на Българския футболен съюз, който му беше връчен от зам.изпълнителния директор на БФС Антон Попов. Благодарение на такива хора като вас, българският футбол все още е жив, каза Попов от името на Борислав Михайлов.

Това стана по време на подписването на договора за изпълнение на проект за модернизация на стадион „Верея”, заедно със Сдружението с нестопанска цел – Футболен клуб „Верея“.  До два месеца стадионът ще има ново модерно осветление, с което ще покрие напълно стандартите за провеждане на международни и национални състезания. Това ще даде възможност да се използва по-ефективно, защото ще се удължат часовете за тренировки.

Общата инсталирана мощност ще бъде 62,4 kW, а височината на пилоните и височината на монтаж на прожекторите цели постигане на висок визуален комфорт и намаляване на светлинното заслепяване. През 2015 г. България ще бъде домакин на Европейското първенство по футбол за младежи и това ще бъде едно от съоръженията, което ще се ползва по време на провеждането му, каза още Антон Попов. Според него договорът е доказателство, че публично-частното партньорство има място у нас и може да се ползва за обновяване на спортни бази.

Проект „Модернизация на спортен комплекс за устойчиво развитие на спортната активност в гр. Стара Загора“ се реализира чрез инструмента JESSICA, който се финансира от Европейския фонд за регионално развитие. Общата стойност на проекта е 244 683.70 лв., които СНЦ „Верея” получава като нисколихвен кредит, който трябва да възстанови през следващите 6 години. Проектът се финансира от "Регионален фонд за градско развитие" АД. Финансовият инструмент дава възможност за дългосрочно кредитиране при преференциални условия, гратисен период от 6 месеца, без такси за обслужване. Тези облекчения се възможни, благодарение на европейските средства. Той ще бъде финансиран по програма JESSICA  (Съвместна европейска подкрепа за устойчиви инвестиции в градските зони), в партньорство с Европейския фонд за регионално развитиe. Финансираме проекти с голяма социална значимост, както и за облагородяване на околната среда, заяви Тодорина Докторова, управляващ директор на Регионалния фонд за развитие. Тя подчерта че от фонда са доволни от първия реализиран в България проект по програма JESSICA - за модернизацията на общинския пазар в Стара Загора на стойност 2 740 000 лв.

В момента се обследва състоянието на закрития плувен басейн в Стара Загора и ще бъде изготвен технически проект, който ще разгледаме заедно с  фонда, съобщи кметът Живко Тодоров. Годишно издръжката му е над 200 000 лв., която след ремонта ще падне наполовина, допълни Тодоров, като по думите му, необходимите средства ще се осигурят от Регионален фонд за градско развитие и програма JESSICA.