Янукович: "Никъде не съм бягал!"

Президентът на Украйна определи случващото се в страната като "беззаконие, безвластие и хаос" и призова за запазване на целостта ѝ

Президентът на Украйна Виктор Янукович определи случващото се в страната като "беззаконие, безвластие и хаос".

"В парламента се взимат безпрецедентни решения със заплашване на депутати, замеряне с камъни, влачеха ги на Майдана да се кълнат... Това едва ли е работа на парламент, това е работа на Майдана. Затова и нарекоха правителството си "Кабинет на победата". Победа над кого? Над украинския народ? Трудно е днес да намерим думи за начина, по който се сформира днес властта", коментира той в днешното си изявление към народа.

Пресконфеденцията, която той даде в Ростов, Русия, е първата публична изява на Янукович след отстраняването му от властта. За известно време той беше обявен в неизвестност, но днес отрече категорично да е бягал от страната.

"Никъде не съм бягал. Отидох в Харков", обясни той и отново заяви, че е бил обстрелван с автомати, докато е пътувал. "Колата, която ме прикриваше, беше обстрелвана от всички страни."

По думите му тогава той е отивал към срещата с актива на Партията на регионите и на обществени организации. При пристигането си в Харков обаче му се е наложило да се крие от радикалистки групи, за които службата за сигурност е получила информация. След това е отпътувал с два хеликоптера към Луганск, но въздушните сили решили, че се опитва да бяга към Русия, затова казали на пилотите да обърнат. Оттам Янукович е отишъл в Крим, където пък е получил сведения, че има отправени заплахи към членовете на семейството му. Затова му се е наложило да потърси временно убежище при приятел в Ростов на Дон.

Виктор Янукович отправи упреци към западните сили, които според него не са оказали необходимия натиск над антиправителствените протестиращи групи. Новата власт той определи като "млади националисти и профашистки хулигани", като според него новоизбраното правителство не се ползва с никакъв политически авторитет от парламента. Затова даде обещанието си "да се бори за бъдещето на Украйна" срещу "тези, които се опитват да я окупурат чрез страх и терор".

Президентът обаче увери, че тази борба няма да стане по пътя насилието и няма да иска военна помощ от Русия. Но добави, че е изненадан от липсата на коментар на руския му колега Владимир Путин относно случващото се в Киев.

Янукович призова съгражданите си да останат "единни и неделими".