Честита Баба Марта!

Мартеници се връзват не само у нас, но и в Румъния, Молдова, Македония, част от Гърция, Сърбия, Албания и днешна Русия

Баба Марта олицетворява пролетта, новото начало, новия цикъл в природата, а нейният символ са мартениците. Тези магически амулети от конци съществуват от край време по българските земи и са най-известният и обичан обичай, свързан с март месец.

Ето защо на 1 март всеки българин трябва да се окичи с мартеничка от усукана бяла и червена нишка, която да символизира неговата силна вяра, че му предстоят само хубави неща и че амулетът ще го предпази от лошите енергии.

Баба Марта е митичен персонаж в българския фолклор. В народните вярвания тя се смята за сестра на двамата братя с лют характер - Голям Сечко и Малък Сечко (януари и февруари). Тя е по-усмихната и добронамерена от тях, но пък е доста по-непредвидима като една истинска жена. В народната традиция този празник е свързан с поверия и практики относно змиите, кукувиците и мечките, за които се вярва че пристигат или се събуждат и излизат точно на 1 март. В цяла България са известни ритуали за гонене на змиите и гущерите. Помитат се дворовете и сметта се запалва. Децата прескачат огньовете за здраве. На някои места се обикаля къщата със запален парцал. При всички положения точно около 1 март е времето за пролетното почистване на дома. А защо мартениците са оцветени в бяло и червено? В древността, червеният цвят е означавал Богинята, а белият - нейният Син (Слънцето, вечността).

Мартеници се връзват не само у нас, но и в Румъния, Молдова, Македония, част от Гърция, Сърбия, Албания и днешна Русия. И не забравяйте - те се носят докато не видите първото цъфнало дърво или първата прелетна птица (за предпочитане щъркел), тоест до настъпването на пролетта. ЧЕСТИТА БАБА МАРТА ОТ ЕКИПА НА BURGASUTRE.BG