Пластмасовите бутилки причиняват хомосексуализъм

Тубите от вода и лимонада докарват и тумори

Пластмасовите бутилки, от които пием вода, безалкохолни и бира са виновни за явлението хомосексуализъм, твърдят учени. Освен това те могат да докарат ракови тумори, да нарушат метаболизма, да ударят ендокринната система и да предизвикат куп други вреди на организма, предупредиха експерти пред БНТ.
Опасността е в химикала бисфенол А, който се влага в пластмасите за еластичност, обясни доц. Светлана Фоткова от Факултета по фармация и допълни, че той се добавя при производството дори на пластмасовите шишета и в силиконовите биберони за бебета. Все още фирмите не се борят да заменят веществото със силна естрогенна активност и само рекламен трик е надписът на етикетите, че той липсва като основен пластификатор на пластмасовите изделия, не скри доц. Фоткова. Тя се позова на резултатите от изследвания, които тя е направила със свои колеги от България и от университета в италианския град Неапол. За да се избегне вредата, учените препоръчват употребата на изделия от стъкло и каучук. Фармацевтката разкри още, че бисфенол А има способността да завиши значително нивата на женския полов хормон естроген в организма, което от своя страна предизвиква колебания в сексуалните желания и ориентация. Към многобройните опасности от него се прибавя и тази, че той удря върху репродуктивното здраве и на хетеросексуалните.
Експеримент с животни показва, че те започнали да се уеднаквяват по пол и не изпитвали желание да се размножават. Смята се, че въпросният токсин е отговорен и за сърдечносъдовите болести, рака и диабета, които значително са се увеличили, откакто пластмасовите опаковки започнаха да се използват масово от края на 50-е до сега.
Химикалът се просмуква в храната и човек я поглъща, когато я затопля в пластмасов съд в микровълновата фурна. Бисфенолът от пластмасата на бутилките влиза в съединения със състава на минералните води и оказва странични ефекти. Най-често те провокират промени в естрогените. Това потвърди и водещият наш токсиколог и алерголог проф. Никола Александров пред „Монитор”. Затова в повечето страни в Европа минералните води се бутилират в стъклени шишета, независимо че това оскъпява продукцията, обясни специалистът и подчерта, че в редица държави по света по тази причина пластмасовите бутилки за вода дори са забранени.

 

 --