Забраниха минерална вода край Айтос, тровила стотици

През зимата обикновено водата била с температура 35 градуса, сега обаче е студена с тежък на моменти буквално задушлив мирис на сяра

Минералната вода, която тече от селската чешма в покрайнините на айтоското село Съдиево е тровила стотици, които са пиели от нея. Сигналът до burgas.utre.bg подаде местен жител. Той информира, че кметът на селото поставил огромна табела на дърво до чешмата с надпис „Водата е негодна за пиене. Абсолютно забранена е нейната консумация”.  До момента обаче нито той, нито някой друг е казал, какво точно е открито в отровната вода. Според кметът имало леки отклонения в микробиологичните показатели, направени от Регионалната здравна инспекция в Бургас. Местните обаче говорят, че нещата са доста сериозни. През зимата обикновено водата била с темпераура 35 градуса, сега обаче била студена с тежък на моменти буквално задушлив мирис на сяра. Млад мъж дори още миналата година подал сигнал, че водата има мирзма, която не е обичайна, но никой не обърнал внимание. "Има дни цялото село мирише на сяра", казва възрастен жител. Той разказва, че водата в селото е известна от дълги години с лечебните си качества- помагала за болести на отделителната система, при опорно-двигателни затруднения, при ендокринни заболявания. Целогодишно пред чешмата се виели опашки от хора и колони коли от цялата област. Сега мястото било пусто. Забраната съкрушила жителите на Съдиево, които покрай минералната вода, развивали търговия до чешмата. По хитрите сложили машина за кафе, павилион за цигари, семки, сладолед. Сръчни баби пък вадили плетива, зимнина и зарзават. Сега обаче говорят, че бъдеще в Съдиево нямало.                                                                  

Иначе от години съдиевци разказват една история за откриването на лечебния извор, в която искрено вярват. На възрастна жена от селото се явила насън Божията майка. Св. Богородица посочила на жената точното място на извора. Взели да копаят и на дълбочина метър и 20 водата бликнала. От тогава, на Голяма Богородица, на мястото се свещенослужи, в минали години пък тук се варели курбаните и се провеждал ритуал за обливане на местните и гостите им със светената вода от извора.