7 вида минерална вода с флуор над нормата

Минералът прави зъбите жълти и трошливи

Седем марки минерална вода са с повече флуорид. Те съдържат над 1.5 мг/л от него, което при продължителна употреба уврежда зъбите. Те пожълтяват и стават трошливи, съобщиха лекари, цитирани от "Монитор". Затова тези води не се препоръчват за всекидневна употреба от деца под 7-годишна възраст. 1,5 мг/ л. e допустимото количество флуорид (F). Тези води са „Хисар”(5,0 мг./л), Девин (4,0 мг/л.). Ракитово (5,0 мг./л), Велинград (4,5 мг./л), Velingrad (BG) (4,5 мг./л), Клептуза (4,5 мг./л) и Михалково (3,1 мг./л). Затова хората не бива да ги пият постоянно, а да ги редуват с трапезни или с горнобанска, каза проф. Никола Александров. Тези води са и силно минерализирани. В по-големи количества минералите в тях имат отрицателен ефект върху организма.
Не се препоръчва да се пие директно от изворите им тъй като там минерализацията е още по-висока, отколкото в бутилирания вариант, подчерта токсикологът. Проф. Александър поясни, 
че преди да бъдат пуснати на пазара,
високоминерализираните води и с по-високо количество флуорид се подлагат на процес, наречен обратна осмоза, а след това се вкарват определено количество минерали, за да станат максимално безвредни за човека. По мнението на специалистите флуорът в големи количества може да увреди не само зъбите, но и костите.
Ако човек пие по един литър минерална вода с високо съдържание на флуорид на ден, вредни ефекти няма да има, но ако консумира повече от това количество продължително време, опасността се увеличава. Това каза д-р Иво Атанасов, експерт в дирекция „Обществено здраве“ на Министерството на здравеопазването. По думите му повишеното приемане на флуор, когато концентрацията в питейната вода е над 1,5 мг/л, при кърмачетата и децата до 7-годишна възраст повишава риска от развитие на зъбна флуороза, която се характеризира с поява на жълто-кафяво оцветяване на зъбите, нарушаване структурата на емайла и повишаване на трошливостта им.
Натуралните минерални води у нас със съдържание на флуорид над 1,5 мг/л са около 1/3 от всички бутилирани български минерални води. По данни на Европейската комисия по този показател
нашата страна се нарежда на едно от първите места в ЕС
Пластмасата от бутилките влиза в съединения със състава на минералните води и оказва странични ефекти. Най-често те провокират промени в естрогените – женските полови хормони, обясни водещият наш токсиколог и алерголог проф. Никола Александров. Затова в повечето страни в Европа минералните води се бутилират в стъклени шишета независимо че това оскъпява продукцията, обясни специалистът и подчерта, че в редица държави по света по тази причина пластмасовите бутилки за вода дори са забранени.

Флуорът в нашите минерални води
Минерална вода / F на етикета мг/л
Хисар 5,0
Девин 4,0
Ракитово 5,0
Велинград 4,5
Velingrad (BG) 4,5
Клептуза 4,5
Михалково 3,1
Рударци 1,5
Неврокоп 0,1
Преподобна Стойна 0,4
Горна баня 0,2
Банкя 0,5