От утре плащаме данъка за колите

Шофьорите ще се издължават на общините от първия работен ден след празниците - 4 март

Въпросът с местния налог обаче стигна до омбудсмана. Хиляди българи ще имат допълнителен разход за документа за евростандарта на колите си, който им позволява отстъпка в данъка.

Намаление от 50% на данъка за автомобили се полага на колите с екостандарт ЕВРО 3 и 4 , а за ЕВРО 5 и 6 отстъпката е 60%. Ако обаче нито в КАТ, нито в общината, нито в талона си не намирате данни за стандарта на вашата кола, се нуждаете от удостоверение. Цената му се определя от вносителя и така за различните марки тя варира от 12 до 80 лева. С него обаче можете само да докажете пред общинските данъчни служби , че имате право на намален данък.

„На практика излиза, че МФ и общините скланят тези по-долу по веригата – данъкоплатците, да правят допълнителни разходи, които в някои случаи надвишават и самата отстъпка. И какво ми отговориха, според вас? Мълчание”, оплака се пред bTV собственикът на автомобил Петър Канчелов.

В София колите, които ще доказват стандарта си, са около 100 000. 50 000 автомобила с катализатор в Пловдив ще ползват 40-процентна отстъпка от данъка, а на 4000 се полага 50% намаление. Данъчните обещават да връщат пари, ако имате удостоверението, след като сте си платили целия данък.

Преди да се търси сертификат обаче, първо потърсете данните в местната данъчна служба. Шофьорите в градове като Монтана не знаят и как да получат документ за стандарт, след като на място няма представителства на производителите.

„Най-нормалният вариант е да се създаде наредба, в която да са разписани емисионните стандарти на всички автомобили в Европа, произведени от средата на 90-те години насам, защото на практика те отговарят на ЕВРО 3 или по-висок, или да се създаде база, регистър , до която местните общини имат достъп и да не будалкат хората”, казва Петър Канчелов.

Той се е заканил да спре колата си от движение, ако принципът за доказване на отстъпка не бъде променен.