Стотици бургазлии се включиха в честванията за 3 март

Венци и цветя бяха положени пред паметниците на Руския лазарет и загиналите български възрожденци

С молебен за благоденствието на свободна България отслужен от бургаското православно духовенство започнаха честванията в Бургас по случай Националния празник на Република България – 3 март.

Последва ритуалът за тържествено издигане на националния флаг, който събра пред Общината кмета на града Димитър Николов, областния управител Павел Маринов, директорът на ОД на МВР - Бургас комисар Милен Димитров , началника на Гарнизон Бургас и командир на Военна база- ВМС комодор Митко Петев,председателят на Общински съвет Костантин Луков, Зам.-кметове Йорданка Ананиева и Красимир Стойчев, депутати, общински съветници, ученици и учители от няколко бургаски училища, родолюбиви граждани. В него взеха участие представителни военни части от Бургаски гарнизон.

Венци и цветя бяха поднесени пред паметната плоча на Освободителя на Бургас – ген. А. М. Лермонтов и паметниците на Руския лазарет и загиналите български възрожденци в Приморския парк и на руските освободители.

По-късно днес в 17.30 часа в Спортна зала „Никола Станчев“ в ж.к. „Меден рудник“ ще започне концертът – спектакъл „В прослава на Свободата“. В неговия сценарий умело се преплитат патриотични стихове, народни песни и танци, и зрелищни мултимедийни пейзажи от България.

След двугодишно прекъсване в Бургас отново навръх 3 март ще се проведе тържествена заря-проверка. Този път строят на всички части от Бургаски военен гарнизон ще бъде на площада пред "Дружество на художниците" на ул. "Александровска" № 22.

За тази цел площадът ще бъде украсен с жертвеници, символизиращи вечния огън, които ще бъдат запалени от факлоносци. Преди тържествената заря да започне ще бъдат почетени имената на загиналите за Свободата на България. Началото на ритуала е от 18.00 часа.

Зрелищните представления са специален подарък от Община Бургас за всички нейни граждани в чест на 136-та годишнина от Освобождението на Република България и ще бъдат с вход свободен.