Димитър Николов: 3 март е повод за национална гордост

Поздрав на кмета на Бургас към всички жители на областта по повод Националния празник 3 март:

Уважаеми съграждани,

Приемете моите най-сърдечни поздравления по повод Националния празник на Република България - 3 март!                                                      

На този ден отдаваме почит на руските освободители и интелектуалния елит на Европа, подкрепили каузата на българското Освобождение.

На този ден си спомняме за онези будни българи, благодарение на които през деветнайсетия век светът разбра, че има един народ без държава, узрял да тръгне по нов път.   

На този ден ние, бургазлии, прекланяме глава пред стоте наши съграждани, участвали в опълчението по време на Руско-турската война.

На 3 март 1878 г. в градчето Сан Стефано е подписан мирен договор, с който се слага началото на възстановената българска държавност.

Днес, когато по волята на бургазлии съм кмет на града, осъзнавам ясно колко трудно е било да се създадат от нищото институции и организирана администрация в една изстрадала страна, чийто елит методично е бил унищожаван в продължение на стотици години.

3 март е повод за национална гордост! Това е ден, в който целият ни народ отдава почит пред паметта на хилядите знайни и незнайни български революционери, руски, румънски, сръбски, финландски и черногорски воини, отдали живота си в името на българската свобода.

Честването на тази дата е символ на нашата вярност и преданост към българските корени. Гледам с амбиция и надежда към бъдещето, но не забравям миналото. Ако ги нямаше събитията от 1878 г., може би нямаше да има България, нито Бургас щеше да е такъв, какъвто е днес.

Честит празник!                                                                                                          

Димитър Николов

КМЕТ НА ОБЩИНА БУРГАС