Българската Свобода започва от връх Шипка

Хиляди родолюбци изкачиха историческия връх

На Трети март легандарният връх Шипка събра хиляди родолюбци от цяла България.

Символичен домакин на тържествата по случай Националния празник тази година е Община Казанлък. За да отдадат заслужена почит към героизма на хилядите български опълченци, руски, белоруски, украински, румънски, фински воини, сражавали се с османската армия и отбранявали  заветния връх, на тържествата дойдоха министър-председателят Пламен Орешарски, народни представители ПП ГЕРБ и ПГ на Коалиция за България в 42-то НС, представители на посолството на Руската федерация в Р България и генералният консул на Русия в Русе, командирът на 61 Стрямска механизирана бригада, кметовете на общините Казанлък и Габрово, областните управители на Стара Загора и Габрово, председателите на общински съвети и общински съветници, кметове на общини в България и населени места в община Казанлък, директори на културни институти и ръководители на органи на изпълнителната власт, политически сили, патриотични съюзи, неправителствени  и младежки организации, военно-патриотични съюзи и др., родолюбиви граждани.

В своето слово кметът на Община Казанлък Галина Стоянова подчерта значението на Трети март за правото България да бъде независима държава и преосмисляне на думата Свобода в продължение на 136 години. В своето емоционално приветствие кметът на община Казанлък сподели, че човешката Свобобода е като човешката кръв, колкото повече блика, толкова повече се вижда. Свободата е извоювана в битки с кръвта на нашите предци, затова тя трябва да се пази и отстоява. А днес, на 3 март, ние, българиге почитаме всички загинали за тази свобода, защото те напълно съзнателно са  избрали да дадат живота си за нея. Кметът подчерта и факта, че тази година Паметникът на Свободата на връх Шипка навършва 80 години от своето официално откриване. По думите на архитекта на величествения монумент Атанас Донков, той е издигнат с доброволните дарения на българския народ, със  средства, левче по левче събирани от учениците в основните и гимназиалните гласове. Затова може да се каже, че „Паметникът е издигнат от нашите деца”, напомни кметът Галина Стоянова  думите на арх. Донков пред събралото се хилядно множество от млади хора, деца, ученици, студенти, на техните родители и по-възрастни граждани, дошли на легендарния връх от цяла България.

Министър-председателят на Република България Пламен Орешарски подчерта: „Да бъдем на 3 март на връх Шипка е наш дълг и чест.Свободата не се дава веднъж завинаги, тя трябва да се воюва всеки ден.” Премиерът Орешарски призова още да стъпваме внимателно по тази земя, по която са стъпвали нашите опълченци, и добави: „Нека сме единни поне в нашето родолюбие.”

Поетична композиция на НЧ „Искра-1860“, „Песен за България”, изпълнена от ВГ „Искрица”,  духов оркестър към Община Габрово и литературната композиция „Легенда за Свободата” по български автори и документи,  изпълнена от Диньо Колев, създадоха празнична атмосфера. Ярък щрих към нея бяха строените родолюбци от Национално дружество „Традиция” – Регионален клуб „23 Пехотен Шипченски полк“ – Казанлък, и представители от националното дружество, с автентични опълченски униформи и оръжия.

Заупокойна молитва отслужи Негово Високопреосвещенство Великотърновският митрополит Григорий в съслужие със свещеници от Габрово.

Хиляди млади и възрастни хора на площада под връх Шипка  развяваха трибагреници, пяха се патриотични песни и хора се виха. Пред Паметника на Свободата на легендарния връх министър-председателят Пламен Орешарски прие почетния караул, даден от военнослужащи от 61 Стрямска механизирана бригада с командир бригаден генерал Димитър Шивиков, и се поклони пред паметта на загиналите опълченци и воини за Свободата на България. Преди тържествата на връх Шипка  на централния площад в Казанлък се проведе тържествена церемония по отбелязване на националния празник. Военнослужащи от 61 Стрямска механизирана бригада издигнаха националното знаме.

В празничния 3 март Художествената галерия в Казанлък и Исторически музей Искра" отвориха врати за безплатни посещения на всички желаещи.