"Българи от старо време" разказва за нашия народ

Герасим Георгиев – Геро, Руслан Мъйнов и Стефан Рядков ще играят в оперетата "Българи от старо време" на сцената на операта в Стара Загора.

Патриархалният сюжет, гарниран с прекрасни арии и мелодии, който вече 48 пъти се играе, е част от репертоара на Старозагорската опера. Всеки следващ път става все по-хубаво. "Непреходно е, все едно е писано вчера", казва Стефан Рядков.

Диригент е Красимир Къшев, а на сцената увличат с настроението си и танцьорите от ансамбъл "Загоре". Редуват се арии, дуети, ансамбли, хорове и фолклорни танци, пресъздаващи с много настроение и чувство за хумор нравите в обществото ни в епохата на Възраждането. "Българи от старо време" разказва за нашия народ. Това е той- с цялата му любов, омраза, пищност, богатство, бедност, клюки и благородство", каза режисьорът Ники Априлов.
Текстът на Любен Каравелов, писан през 1867 е мoделиран през либретото на Коста Райнов и музиката на Асен Карастоянов. Композиторът написва тази оперета през 1958-та и на следващата година тя е поставена за първи път на сцената на Музикалния театър в София.
Всъщност повестта Българи от старо време е наистина подходяща за основа на оперета: от българския фолклор идва хумор, добра доза иронии, етножизненост и пародиране на винаги готоватанародопсихологична символика. Въпреки че в центъра на събитията са мъжете-стопани на двете фамилии, подмолно Каравеловият текст, а и оперетата, почита жените-стопанки, този път без странични хватки за подриване на техния статут. Неумението на нашите герои да общуват нормално, уж говорят на български език, а не се разбират, е основа на тази комедия на нравите.

Музика: Асен Карастоянов, Либрето: Коста Райнов
За първи път Герасим Георгиев – Геро в ролята на Хаджи Генчо
Със специалното участие на Стефан Рядков в ролята на Дядо Либен
Участват още: Мария Иванова, Маргарита Йовчева, Яница Нешева,Тоня Петрова, Шмилена Султанова, Милен Денев, Георги Динев, Добри Добрев, Любомир Петков, Борис Тасков.
Танцов състав на ансамбъл "Загоре" Оркестър, хор и балет при Държавна опера Стара Загора