ЕК може да ни глоби заради Изборния кодекс

Брюксел откри наказателна процедура срещу България заради неспазени ангажименти във връзка с изборите за евродепутати

Европейската комисия е открила наказателна процедура срещу България заради неспазени ангажименти във връзка с изборите за евродепутати.

В новия Избирателен кодекс са пренесени изискваните от евродирективата текстове. В Брюксел обаче все още няма официална информация и процедурата продължава, съобщи за БНТ говорител на Еврокомисията.

От там очакват официално съобщение от България дали и как страната е пренесла в националното си законодателство части от европейска директива, улесняващи кандидатирането за депутати в евроизборите на европейски граждани, ако се намират в друга страна от съюза.

В началото на февруари, когато е започнала процедурата, България е една от 14-те европейски страни с подобни законодателни проблеми. Тази директива вече е транспонирана в българския Избирателен кодекс, но ден преди изтичане на срока за уведомяване, Европейската комисия очаква да разбере какво е свършено.

Хипотетично, ако бъде продължена наказателната процедура, може да се стигне до глобяване на България или всяка друга страна, неизпълнила директивата. Европейската комисия обаче иска законодателството да бъде приложено колкото е възможно по-скоро, за да може да влезе в сила още преди европейските избори през май. На практика България е записала въпросните текстове в Избирателния кодекс, но те ще влязат в сила, когато той започне да действа.

Припомняме ви, че по-рано днес депутатите отхвърлиха ветото на президента върху текстове от спорния документ, предаде „Фокус”. Това стана с приемането наново на кодекса. „За” гласуваха 138 народни представители, „против” – 80, без въздържали се.

Впоследствие пред БНР съветникът на президента Росен Плевнелиев Румяна Коларова обясни, че новите изборни правила са били приети с едноседмично закъснение след последната възможна дата. Според нея не е имала нужда от приемане на нов кодекс, а е можело да бъдат направеи корекции в предишния.