За момента в Украйна няма хуманитарна криза

ЕС полага всички усилия страната да не изпадне в подобно положение, обясни еврокомисар Кристалина Георгиева

Украйна засега не е изправена пред хуманитарна криза. Това каза за „Фокус” Кристалина Георгиева, еврокомисар по международното сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи. Тя добави, че в момента в столицата на Киев има има трима комисари от хуманитарната служба на Европейската комисия, които следят ситуацията.

В случай, че се появят хуманитарни кризи, те ще сигнализират, за да можем да отреагираме”, добави Георгиева. Тя подчерта, че ЕС има силни традиции в оказването на хуманитарна помощ. Съюзът работи с над 200 международни организации, една от които е Украинския червен кръст, от който също постъпва информация при необходимост от хуманитарна помощ в страната, допълни еврокомисарят.

ЕС полага всички политически и дипломатически усилия, за да не се стигне до хуманитарна криза в Украйна след икономическата и политическата криза в бившата съветска държава. „Решаването на двете кризи в страната вече са били обект на обсъждане в Съвета на министрите на външните работи, като това ще бъде темата и на предстоящата среща в Европейския съвет”, каза еврокомисарят Георгиева.