Драстично се е увеличил броят на гетата в София

Това е несравнимо повече в сравнение с другите европейски държави, отчита "Отворено общество"

Драстично са се увеличи броят на гетата и така наречените "джобове на бедност" в столицата – те са вече над 100. Това е несравнимо повече в сравнение с другите европейски държави. Данните стават ясни от изследване на Институт "Отворено общество"

Най-много са гетата в западните квартали на София. Появяват се и в индустриални райони, при железопътните линии, там където има изоставени постройки – общежития, складови бази - това е топосът на бедността, информира bTV.

Принципът е, че бедността привлича бедност т.е. там където вече има образувано гето, се формират джобове на бедност, които или се вливат в гетото или поставят началото на ново. Някои от тях са толкова големи, че даже вътре в тях има съпротива – самите бедни казват, че не искат повече нови бедни около тях, обясняват експерти.

Видимата част от гетата е свързвана с ромското население, защото бедността сред тях е много голяма. Това, обаче, не е ромски процес, а е свързан с бедността. Изводът, който се налага, е, че все повече не-роми формират такива групи.

Принципът е, че хората търсят икономически по-стабилни райони, т.е. по-големите градове. По последни данни това са Варна, Бургас, Пловдив, Стара Загора и разбира се София.