Всяка трета жена в ЕС - сексуално малтретирана

Най-тежко за нежния пол е в Дания, Финландия и Швеция

Жените в ЕС са изложени на висок риск да бъдат малтретирани физически и сексуално, сочат резултатите от изследване, публикувани днес и цитирани от БТА.

Според проучването на Агенцията за основните права (АОП), правозащитното ведомство на ЕС, една трета от европейките са ставали обект на такива нападения. Анкетирани са 42 хиляди жени от всички страни от съюза, което означава, че това проучване е най-мащабното досега по темата насилие срещу жени, посочва ДПА.

По думите на директора на АОП Мортен Керум положението на жените в Европа е тежко - те не са в безопасност на улицата, на работното си място и у дома. Агенцията е установила, че 13 милиона жени от ЕС са били физически малтретирани през 12-месечния период преди проучването, осъществено през 2012 г.

Освен това 3,7 милиона жени са били изнасилвани или обект на разни сексуални посегателства.

Дания, Финландия и Швеция са страните с най-голям брой жени над 15-годишна възраст, подлагани на насилие - побой, обгаряне, душене, изнасилване или други форми на принудителен секс. Нивата на тези три държави са съответно 52, 47 и 46 на сто, докато Полша, Австрия и Хърватия са страните с най-нисък рейтинг на насилие срещу жени - всяка по около 20 процента.

Учените от агенцията обаче подчертават, че големите различия между народите не означават, че мъжете на Север са по-агресивни, а положението на Юг е по добро. По думите на Джоана Гуди, водещ изследовател в АОП, и равнището "една от пет" за насилие срещу жени е обезпокоително.

За страни от Южна Европа като Испания, Италия и Гърция нивата са под средното за ЕС равнище 30 на сто. Жените в България, пострадали от физическо, сексуално или психологическо насилие са 30 процента, установява изследването.