Чужденците се осигуряват у нас за достъпно лечение на зъби

Руснаци и англичани редовни клиенти на Денталния център в Бургас

Тройно повече са станали чужденците, които ползват услугите на бургаската стоматология през последните няколко години. Местната поликлиника се е насочила към този вид туризъм още преди 12 години, а за последните 5 се оказва, че вече има редовни клиенти предимно от Великобритания, Русия и бившите съветски републики. Това сподели управителят на „Дентален център 1” в Бургас – д-р Димитър Енчев. От чисто нова усмивка до спешно лечение на болезнени проблеми с челюстите са услугите, които нашите стоматолози извършват за временно пребиваващите в страната.

„Ние работим от дълги години много активно в посока стоматологиен туризъм, но през последните години се наблюдава едно силно завишаване на интереса от страна не само на българите, които живеят в чужбина и идват при нас през отпуските си, но и на тези хора, които имат имоти тук, живеят си в Европа и пристигат за цялостно лечение на зъбите. Най-много са тези от Великобритания и Скандинавските страни”, споделя д-р Енчев. 
„Наблюденията ми показват, че най-добрата реклама е тази от уста на уста. Така се оказа, че работим с цели семейства чужденци и с техни близки, пред които пациентите ни са ни похвалили”, разяснява хирургът-стоматолог. По думите му, голяма част от тези пациенти си заплащат услугите, а стоматологията им осигурява фактура за да могат да им се приспаднат розходите, когато се приберат в родината си. 
Други пък прибягвали до самоосигуряване на местна територия. Това били предимно пациентите, които прекарват повече от 6 месеца на териоторията на България и здравното осигуряване им излизало изгодно, когато поправяли зъбите си. 
Според специалистът, съпоставка между стоматологичните проблеми на хората от западния свят и местните не можело да има, той като в повечето развити европейски страни профилактиката е на много високо ниво. Това била причината повечето англичани например да търсят зъболекар поради естетични причини или пък след инциденти в курортите по морето. Това, което им се нравило много повече тук, отклокото в Англия например, били общите упойки, както и достъпността на услугите. „Друго, което прави впечатление като разлика е отношението към пациента. Може да прозвучи малко грубо, но ние тук в България повече мислим за пациентите си. А хората, които идват ни споделят, че там стоматолозите не са толкова съпричастни. Не залагат например препарати за локално действие. Не ползват и билкови екстрати, които са по-безопасни. Там най-често се преминава директно на атнибиотик”, каза още д-р Енчев.