Папа Франциск псува по време на проповед

Това е грешка на езика, биха казали някои

Но когато папата случайно изрече нецензурна дума по време на публична реч, хората ще забележат. Точно това се е случи по време на неделната благословия, съобщи БГНЕС.

Папа Франциск бързо осъзна грешката си и се поправи. Остават обаче неща, които не могат да бъдат нечути и това е едно от тях. Докато дава седмичната си благословия от Ватикана, главата на Римокатолическата църква по погрешка каза нецензурна дума на италиански. Думите, които той използва, са caso и cazzo и означават "ма*ната му".

В проповедта си папата призова за мирно решение на кризата в Украйна.

"Това е моето желание, всички части на страната да се стремят да преодолеят недоразуменията и да изградят заедно бъдещето на нацията. Отправям прочувствен апел към международната общност да подкрепи всяка инициатива в името на диалога и хармонията. Сърце, изпълнено с копнеж за притежание, е празно за Бога", каза той. "Затова Исус много пъти критикува богатите, защото рискът те да потърсят сигурност в богатството на този свят е голям. В този… ма*ната му, в този случай божието провидение се изразява като жест на солидарност", поправи се папа Франциск.

Той запази самообладание въпреки допуснатата грешка и бързо се поправи. Всички обаче се запитаха дали наистина е изрекъл тези думи. В интернет случаят получи хиляди коментари с тълкувания, че е често срещана грешка, правена от испаноговорящите. Според други тези му думи показват за пореден път, че той е "човек от народа".

От избирането си през миналата година Франциск се изявява като лидер, който отбягва обичайните атрибути на един папа. Предпочита да живее в скромен хотел във Ватикана, в който отсядат и свещеници, дори се обажда по телефона на католици от цял свят, изпратили му писмо. Стилът му на топъл и достъпен човек накара списание "Тайм" да го обяви за личност на годината

От Ватикана няма официален коментар за изречените думи.