Бургаският храм „Св. Св. Кирил и Методий” финалист в конкурса „Място в сърцето”

Представителят на морския град изостава значително от лидерите

Бургаският храм „Св. Св. Кирил и Методий” ще се бори за първото място в националната кампания „Място в сърцето”. Целта на инициативата е да се избере по едно място във всички дванайсет града, за което от 1 март да стартира дарителска кампания.

Жителите на морският град избраха да ги представя именно православният храм, който се пребори с конкуренцията на Старата къща на ул. „Александровска“ 26 и Пантеона. Сред финалистите в битка за национална гордост са още: православен храм „Успение на Пресвета Богородица“ в Ямбол, Зоопарк Стара Загора, мостикът и гъбата на езерото Панчарево в София, дворът на параклис „Свети Мина“ в Сливен, русенският кей, Младежки хъм в Пловдив, спортно игрище за боче в Плевен, фонтанът на площад „Освобождение” в Кърджали, градинката с мечето в Габрово, малките римски терми Одесос във Варна и градинката с паметника на Васил Левски в Благоевград.

Към момента бургаският храм има едва 81 гласа и отстъпва значително на лидерите Зоопарк Стара Загора – 425 и езерото в Панчарево – с 819. Можете да подкрепите своя фаворит на сайта на кампанията.

Инициативата стартира на 1 октомври 2013 г. и се реализра на няколко етапа. Първоначално жителите предлагат места, който определят като сборна точка на културния и социалния живот, напомнящи исторически събития важни за самочувствието на общността. След това ФРГИ и жури – представители на обществените фондации по места, местната власт и специалисти избира три от предложенията, за които стартира гласуване. На следващ етап проектът събрал най-много гласове се включва в набирането на средства чрез даряване. Инициативата приключва ноември 2014 г. и цели реставрирането и ремонтирането на символните места в различните български градове.

Националната кампания „Място в сърцето“ се провежда за пръв път у нас и разчита единствено на гражданската инициативност.