Опасна шарка пламна в Бургас

Заразата натръшка близо 100 за месец

Опасна шарка пламна в забавачки и училища в Бургас. За по-малко от месец близо сто души са натръшкани от заразата. Според официалните данни на РЗИ през последните четири седмици шарка са пипнали над 90 души. Най-много са заразените с варицела – 65 пациенти. Други 24 души са прихванали изключително опасната скарлатина. За разлика от останалите видове шарки, скарлатината не изгражда антитела и човек може да боледува многократно. Другата разлика е, че скарлатината може да бъде смъртоносна, ако не се лекува правилно. Лекарите са открили и един пациент с рубеола – заразна болест, която се среща изключително рядко, тъй като всички новородени са ваксинират задължително срещу нея.
Рубеолата се причинява от специфичен вирус. Най-опасна е заразата за бременни жени. Вирусът преминава през плацентата и причинява тежки увреждания на плода. Вирусът предизвиква изменения в хромозомния апарат на клетките на плода. Децата, преболедували вътреутробно от рубеола, са с тежки малформации на сърдечно-съдовата система, на очите, с глухота. При заболяване на бременни е препоръчително прекъсване на бременността, особено в първата половина на бременността, когато увреждането на плода е най-тежко.
Инкубационният период е от 11 до 24 дни. Началните признаци са отпадналост, главоболие, покачване на телесната температура, мускулни и ставни болки, зачервяване на гърлото. След 2-3 дни се появява кожен обрив, който се състои от дребни (2-4 мм) розово-червени петна, леко надигнати над кожата (папули). Обривът обхваща цялото тяло, но най-силно гърба, седалището и сгъваемите повърхности на крайниците. След 2-3 дни обривът преминава напълно. Понякога обривът се съпровожда от силен сърбеж.
Характерно за рубеолата е увеличаването на задушните и тилните лимфни възли. Лечението се провежда в домашна обстановка, в изолация от околните неболедували деца. Назначават се антипиретици, течно-кашава диета, витамини. При настъпили усложнения (артрит, менингит, енцефалит) се налага болнично лечение.