Исторически успех за Мария Габриел - ОАЕ сваля визите за България

Решението на арабската държава дойде седмица, след като докладът на депутата беше одобрен с мнозинство от Европарламента

Обединените арабски емирства свалят визите за 13 европейски държави, след Европейският парламент гласува с мнозинство доклад на българския евродепутат Мария Габриел.

Става дума за исторически акт, посочват от ГЕРБ. Той е резултат от водени тежки т. нар. триалози между Европейската комисия, Съвета на министрите и Европарламента в лицето на Габриел.

До този момент се прилагаха две отделни процедури за европейските граждани: безплатна и опростена за гражданите на „старите” държави членки на ЕС и заплатена и по-сложна за гражданите на въпросните 13 страни: България, Естония, Латвия, Литва, Хърватия, Кипър, Малта, Словения, Полша, Румъния, Чешката република, Унгария и Словакия.

Като докладчик на ЕП, Мария Габриел настояваше твърдо за прилагането на принципа за реципрочност с аргумента, че „няма различни категории европейски граждани и всички трябва да бъдат третирани по еднакъв начин”.

Решението на ОАЕ да отмени усложнената процедура за „новите” държави членки дойде само седмица, след като Парламентът одобри доклада на евродепутата от ГЕРБ/ЕНП за определянето на третите страни, чиито граждани трябва да притежават виза при преминаване на външните граници на държавите-членки и тези, чиито граждани са освободени от това изискване. То ще влезе в сила от 15 март, което според нея е много положителен знак за всички европейски граждани, както и за задълбочаването на отношенията между ЕС и ОАЕ.

„Това е първата арабска държава, за която Европейският съюз либерализира визовия режим и поради това е особено важно и решението, взето от Обединените арабски емирства. Това също е и стъпка за укрепване на пространството на свобода, сигурност и правосъдие. Решението показва, че Обединените арабски емирства спазват своите ангажименти и утвърждава положителния резултат от гласуването в Европейския парламент”, коментира радостната новина самата Мария Габриел.