Тест от Кеймбридж разкрива що за работници сме (СНИМКИ)

Мисия Пловдив

05-03-2014, 18:07

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Елин Андреев

Всичко от Автора

Още по Темата:

Уникален тест от Университета в Кеймбридж представят на пловдивските студенти

Икономисти от Индъстри Уоч представиха теста пред студенти от ПУ

Нов модел за презентация на търсещи кариерно развитие млади хора пред работодателите в България беше представен днес пред студенти от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”.  Става въпрос за британски психометричен тест, наречен SelfAwareness, валидиран от Университета в Кеймбридж. Презентацията, изнесена от специалисти на Индъстри уоч, премина при огромен интерес от страна на студентите.

Пред изпълнилите 6-та аудитория в ректората на ПУ студенти, Асенка Христова и Георги Стоев представиха основните характеристики на уникалната система за оценяване на младите хора. Под формата на анкета кандидатът изключително лесно може да разбере какъв тип е, каква работа е подходяща за него, от какво се бои и какво трябва да избягва да работи. За целта отговорите се обособяват в четири квадранта, които дават обща характеристика на типа човек. Както подчерта Георги Стоев, на този тест никой не може да се провали, тъй като винаги се достига до резултат, който посочва социалния профил на човека. „Тестът се фокусира върху различните характеристики на всеки – няма добър или лош резултат от теста, по-скоро показва кой за какво е добър”, категоричен бе Стоев. Чрез него се оценяват поведенческите характеристики, мотивацията, стилът на работа, подходът към работната среда, потенциалния принос за работодателя, предприемчивостта и стилът на усвояване на нови знания от страна на анкетирания.

Допитването се използва от 10 години във Великобритания, като от него се възползват както студенти и колежи, така и работодатели. Своеобразната диагностика се предлага на седем езика - английски, италиански, португалски, гръцки, румънски, литовски, и вече и на български. Скоро тестът ще бъде преведен и на испански, за да бъде внедрен и на Пиренейския полуостров. Тестът постига невероятен на пръв поглед резултат на удовлетвореност – 99 на сто от анкетираните съобщават, че са доволни от резултата.

Първи в страната до него ще могат да се докоснат студентите от Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" през месец март. Всички, които завършват тази година и имат успех над 5,00 ще могат да се възползват от дадения им шанс, а резултатите ще бъдат представени на водещи фирми в Пловдив и региона. Чрез системата SelfAwareness отделите на големите корпорации ще имат възможност да придобиват по-точна представа за това какви хора кандидатстват при тях на работа и да отсяват по-точно избора си.

Преди представянето на теста икономистът Георги Стоев изнесе презентация, озаглавена „Прогнози за нуждите на работодателите до 2020-та година”. Според него, средата е динамична и нагласите на работодателите се променят с времето. "Основната разлика между 1990-та и 2020 година, ако мога така да разгранича двата периода, е, че предишното поколение работодатели бяха по-скоро такива, които търсят някакви специализирани знания и умения, а днес новото търсене на труд е на хора, които са по-адаптивни, по-склонни да придобият нови знания и умения по време на целия си живот", категоричен бе Стоев. Той уточни, че в периода 2008-2010 година в страната са закрити 270 000 работни места, като най-потърпевши от това са основно два сектора – строителството и преработващата промишленост. По думите му България си остава далеч от средноевропейските, като според икономиста ако се развиваме със сегашните темпове, а Европейският съюз спре своето развитие, на страната ни ще са нужни около 40 години, за да догоним европейците.