Яжте по-малко захар, препоръча СЗО

Предложените захаса валидни за всички захари

 Световната здравна организация (СЗО) съветва хората да намалят дневния прием на захар наполовина.

Препоръчителните нива на захар ще останат под 10% от общия прием калории на ден, но бъдещата цел трябва да бъде под 5%, съобщават от СЗО.

Предложените ограничения са валидни за всички захари, добавените към храни, както и натуралната захар, която присъства в състава на меда, плодовите сиропи, плодовите сокове и концентрати.

Препоръката, че захарта трябва да съставлява не повече от 10% от калориите в дневната диета, е приета от СЗО преди повече от десетилетие. Това означава, че приемът на захар от възрастен човек не трябва да превишава 50 гр. на ден.

Редица експерти са на мнение, че 10% захар на ден е максималното ниво на прием, имайки предвид високите нива на затлъстяване по целия свят.

Обявявайки най-новите промени, в изявление организацията каза, че настоящата препоръка за състава на захарите в дневния енергиен прием е предложена още през 2002 г.

Новите насоки се основават на преглед на изследвания относно вредите от захарта, включително нарастващото затлъстяване и увреждането на зъбите.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен