Избрани Новини
Без мазнини, захар и сол?
23-01-2014, 19:17
Автор:Bulgariautre.bg
Още по Темата:Млякото е ... смъртоносна отрова?
Пране на пари със сухо мляко! 2 пловдивски фирми въртели милиони
Млечна илюзия - момичета, облечени изцяло в рокли от мляко (Галерия)
Плодовете и зеленчуците от хладилника са опасни
Контрол върху вноса на зеленчуци, обеща земеделският министър
Димитър Греков се бори за български зеленчуци на пазара
Цената на зеленчуците тръгна надолу
Обществен съвет ще защитава българските плодове и зеленчуци
Няма вносни зеленчуци на борсата в Първенец
Скок в цените на плодове и зеленчуци
Садете зеленчуци, живейте по-дълго
Близо 320 хиляди деца се радват на свежи плодове и зеленчуци
Задачата да намерим храни, в които няма мазнини, захар и сол, не е лека, но е изпълнима
Мазнините възникват по естествен начин в месото и повечето млечни продукти, докато сол и захар се съдържат в много повече храни – дори в плодовете и зеленчуците – макар и в минимално количество. Затова задачата да намерим храни, които не съдържат никакви мазнини, сол и захар, се оказва трудна, ако не и невъзможна. И все пак, има вкусни и засищащи храни, които съдържат минимално или никакво количество мазнини, захар и сол.
Плодове и зеленчуци
Повечето пресни сурови плодове и зеленчуци не съдържат никакви мазнини, а само минимални дози натурално възникващи захари и сол. Ако сготвим пресните плодове и зеленчуци на пара, скара или ги сварим без добавени мазнини, това няма да промени съдържанието на мазнини, захар и сол в тези питателни богати на фибри храни. Замразените плодове или консервираните без сол зеленчуци също са допустими в тази категория. Но плодовете и зеленчуците не се ограничават до пръчици моркови и целина. Една разнообразна плодова салата или „чипс” от тиквички са чудесни идеи за похапване между основните хранения.
Бобови култури
Почти 80% от приема на сол идва от преработените храни, а добавената захар се намира дори и в най-здравословно звучащите храни като консервирания фасул. Сушените фасул, леща и грах, сготвени у дома без добавени сол или мазнини, са чудесно здравословно ястие. Ако заместим преработените храни с домашно приготвени варива, това ще намали общия ни прием на сол и ще ни даде алтернативи за питателни и здравословни храни.
Пълнозърнести храни
Зърнените култури – овес, ечемик, кафяв ориз, просо и пшеница – не съдържат мазнини, соли или захар, ако ги готвим у дома, вместо да ги купуваме във вида на печени храни и зърнени закуски. Можем да си приготвим микс от овесени ядки и сушени плодове без захар като череши, боровинки и ябълки. Разнообразните подправки като кардамон, джинджифил и индийско орехче добавят вкус и сладост към ястията без да добавят мазнини, соли или захар.
Готовите печени храни неизбежно ще съдържат и трите нежелани съставки – освен ако не ги приготвим сами вкъщи. Домашно приготвеният пълнозърнест хляб изисква не повече от 1 с.л. сол и захар за цял килограм – а това е значително по-малко количество от това в готовите хлебни изделия по магазините. Ябълковото пюре и замразеният плодов сок могат да послужат за заместители на мазнините и захарта в много рецепти за сладкиши.
Млечни продукти без мазнини
Млечните продукти съдържат лактоза, натурално възникваща млечна захар, и могат да съдържат следи от сол. Но днес се продават все повече обезмаслени млечни продукти без добавени захар или сол.
Ако сложим едно обезмаслено кисело мляко в тензух и го оставим да се оттече за една вечер в хладилника, ще разполагаме с вкусен крем, който, ако добавим ванилия или канела, може да се превърне във вкусен здравословен десерт. Ако добавим вместо това чесън и кимион пък, сместа може да се използва за сос към различни солени ястия.
Топ Новини