Нов протест пред Министерски съвет

Жителите на крайните кватали протестираха срещу отчуждаването на имотите им срещу жълти стотинки

Нов протест избухна днес в центъра София, предаде Нова ТВ. Този път поводът е строежът на Северната тангента на града, която трябва да свързва магистралите „Тракия”, „Хемус”, „Люлин” и бъдещата до Калотина.

Звучи добре, но има уловка. Заради предстоящите строежи кабинетът и МРР отчуждават частните имоти, което според техните собственици ще става на изключително ниски цени.

Ето защо жителите на кварталите, които разширяването на Околовръстния път ще обхване, изразиха недоволството си пред сградата на Министерски съвет. Това са крайните райони на София – „Требич”, „Илиянци”, „Бенковски”, „Малашевци”, „Орландовци” и „Враждебна”. Хората настояха кабинетът да отмени постановлението, с което е определена оценката на имотите им, като някой от тях вече са завели дела за това.

Така на площад „Независимост” можеха да се видят плакати с надписи: „Далаверката сега няма да мине!”, „Тангента – ДА; конфискация – НЕ!” и „От собственици ни превръщате в просяци”.

Неотдавна телевизията направи репортаж по темата, интервюирайки засегнати от отчуждаването жители.

Една от интервюираните например беше баба Виолетка от „Бенковски”, през чиито ниви ще минава част от трасето, за което държавата ще я компенсира с… 65 стотинки на квадратен метър.

„За тия жълти стотинки не си даваме земята. Тя е от деди и прадеди и сега ще искат за 65 стотинки . Това е жалко. Няма да отстъпим. Ако трябва пред багерите ще застанем. Няма да позволим на машините да минат през нашата земя. Не само аз, целият "Бенковски”, заяви тогава тя.