НАТО ще преразгледа отношенията си с Русия

Решението за бъдещите отношения ще бъде взето в началото на април от външните министри на страните от НАТО

НАТО ще преразгледа всичките си отношения с Русия, а решението за бъдещите отношения ще бъде взето в началото на април от външните министри на страните от НАТО. Това заяви генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, като добави, че срещите на Съвета Русия НАТО ще продължат, предаде РИА Новости.

„Освен това решихме да не се провеждат никакви срещи на ниво военен и цивилен личен състав. Ще преразгледаме всички отношения с Русия”, заяви Расмусен.
По думите му, за запазване на диалога е решено да се запазят срещите на Съвета Русия – НАТО.

Решено е да се преустанови планирането на първата обединена мисия Русия-НАТО, заяви генералният секретар на Алианса Андерс Фог Расмусен, цитиран от РИА Новости.
„Ние преустановихме планирането на първата обединена мисия Русия – НАТО – морски ескорт на американския кораб Cape Ray, който трябва да унищожи сирийските химически оръжия”, заяви Расмусен пред журналисти след края на Съвета Русия-НАТО на ниво посланици.
По думите му, това няма да се отрази на унищожаването на веществата, но Русия няма да участва в ескортирането на американския плавателен съд.

Руският посланик в НАТО обвини Алианса, че прилага двойни стандарти и стереотипи от Студената война спрямо Русия, след като НАТО обяви, че ще преразгледа сътрудничеството си с Москва заради напрежението във връзка с Украйна, предаде Ройтерс.
„Тази среща доказа, че НАТО все още има политика на двойни стандарти. И че спрямо Русия се прилагат стереотипи от Студената война”, каза Александър Грушко след среща на представители на НАТО и Русия за обсъждане на Украйна.

Междувременно в Париж руският външен министър Сергей Лавров напусна преговорите, фокусирани върху украинската криза, без да се срещне с украинския си колега, предаде Ройтерс, позовавайки се на западни дипломати.
Запитан дали ще говори с Лавров, украинският външен министър вдигнал рамене и отговорил: "Не зная дали той е тук".
Лавров, който по-рано разговаря с външните министри на САЩ, Франция, Германия и Великобритания, заяви, че в следващите няколко дни ще продължат дискусиите за Украйна.
„Всички сме разтревожени за това, което се случва там”, каза Лавров пред репортери, напускайки сградата на френското външно министерство.
„Съгласихме се да продължим тези дискусии в следващите няколко дни, за да видим какво можем да направим за стабилизирането и нормализирането на ситуацията и за преодоляването на кризата”, добави руският министър.

По-рано вчера високопоставен представител на американския Държавен департамент отрече руските съобщения, че Москва и западните сили са се съгласили, че украинското правителство и опозицията трябва да се придържат към мирното споразумение, посредник на което стана ЕС.
Руският президент Владимир Путин и германският канцлер Ангела Меркел са обсъдили в телефонен разговор международното сътрудничество по отношение на кризата в Украйна, предаде AFP.
В сряда вечерта стана ясно, че Меркел е позвънила на Путин и двамата лидери „са обсъдили възможните сценарии за международно сътрудничество в рамките на нормализирането на социалната и политическа ситуация” в Украйна, се казва в изявление на Кремъл.
ООН пък обяви, че пратеникът й в украинската област Крим е бил заплашен от въоръжени мъже с неустановена самоличност, но отрече информациите, че той е бил отвлечен. Дипломатът е напуснал Украйна.

Заместник-генералният секретар на ООН Ян Елиасон заяви пред репортери, че Робърт Сери е бил обграден от въоръжени мъже, след като е излязъл от щаба на военноморските сили в Симферопол, където имал среща. Дипломатът бил предупреден, че трябва да напусне Крим.
Все още не е установена самоличността на нападналите го мъже, но някои от белезите по униформите им говорят за това, че може би са били част от т.нар "сили за самоотбрана", които превзеха Крим.
Сери пътувал заедно със свой колега от ООН. Когато му било попречено да се върне в колата си, той влязъл в кафене, за да използва телефон и да извести мисията за инцидента, след което се отправил към хотела си пеша.