Шулц и Свобода разчитат на подкрепата на Ивайло Калфин и АБВ

Шулц и Свобода са заявили готовност за сътрудничество между АБВ и ПЕС

И след евровота Мартин Шулц и Ханес Свобода ще разчитат на активното участие на Ивайло Калфин и АБВ в групата на евросоциалистите.

Това стана ясно по време на среща с леви формации, непредставени в ПЕС от Полша, Словения, Гърция, Унгария и България, която се проведе днес следобед в Брюксел.

По време на разговорите водещите фигури в ПЕС са изразили надежда евродепутатите, които АБВ ще излъчи след вота да се влеят в групата на социалистите и социалдемократите в ЕП и са подчертали важността на подкрепата им за номинацията на Мартин Шулц за председател на ЕК.

„Ще направим всичко възможно Мартин Шулц  да стане председател на ЕК. Европа се нуждае от промяна в начина,  по който се правят политиките. Те трябва да станат по-социално ориентирани“,  посочи от своя страна Ивайло Калфин.

Шулц и Свобода са заявили готовност за сътрудничество между АБВ и ПЕС и при подготовката на евровота. Двамата са изразили надежда регионалните противоречия в левицата у нас да бъдат преодолени, макар и това да изисква усилие. Те обаче припомнят, че левите политически позиции на стария континент се защитават от много и различни формации, които  следват общи цели, една от които е възраждане на социалната идея за управление на Европа.

Срещата между Мартин Шулц, Ханес Свобода и Ивайло Калфин е част от консултациите, които  представителите на ПЕС проведоха с леви формации, които не членуват в партията на европейките социалисти.