Без такса за предсрочно погасяване на ипотечен кредит

НС прие на първо четене промяната в Закона за потребителския кредит

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за потребителския кредит. Документът беше внесен от депутати от БСП и ДПС.

С предложението се предвижда да бъде разширен обхватът на закона и при т.нар. „бързи кредити" под 400 лева. Това се налага, тъй като напоследък зачести практиката на отпускане на заеми до 399 лева при неизгодни и в много случаи неясни условия за кредитополучателите. Друг проблем са редица такси, свързани с отпускане, обслужване и погасяване на кредита. Промените предвиждат да отпадне и т.нар. „наказателна лихва“ при предварително погасяване на заема.

Съществени са облекченията и при ипотечните кредити, информира Дарик радио. Депутатите приеха, че таксата за предсрочно погасяване на подобен кредит ще отпадне.

Предвижда се да няма обезщетение или неустойка при предсрочно погасяване на ипотечен кредит, когато той е погасен след изтичане на една година от усвояването му. Във всички останали случаи таксата може да бъде не повече от 1 на сто върху сумата на предсрочно погасения кредит, информира БНР.

Със законопроекта се забранява на банките да събират някои видове такси и комисионни, за които се приема, че са част от дейността на банката по предоставяне на кредита, а именно - такси и комисионни за действия, свързани с одобрение и усвояване на кредит, както и за неговото управление. Освен това кредиторът не може да събира повече от веднъж такса и/или комисионна за едно и също действие.