Макар и вреден за здравето, солариумът освобождава напрежението

Дали да го ползвате - преценете Вие

 Все повече хора се обръщат към придобиването на изкуствен тен с цел освобождаване от стреса, установи ново проучване.

Изследователи от университета в Северна Каролина анкетираха над 500 жени на възраст между 18 и 25г., за да установят какво ги кара да се пекат на изкуствена светлина. Докато по-голямата част от дамите изтъкнаха подобрения външен вид като основна причина, не малко отбелязаха, че солариумът ги кара да намалят стреса и да се освободят от напрежението.

"Установихме, че за дамите външният вид е от особено значение, но това което ни изненада са другите фактори, които за някои привърженички на изкуствения тен са дори по-важни. Изненадващо, повечето девойки се забавляват истински по време на процедурите за придобиване на изкуствения тен", каза водещият изследовател д-р Сет Ноа, коментирайки резултатите от проучването.

"Изкуственият тен им помага да се освободят от стреса и да релаксират, затова ние кръстихме този фактор "подобряване на настроението", добави Ноа.

Независимо от доброто влияние върху емоционалното състояние, докторите предупреждават за повишения риск от рак на кожата. Специално обръщение беше направено към дамите на възраст под 30г., тъй като според изследователите, рискът да развият опасната болест на тази възраст е по-голям.