Гугъл празнува 8 март с жените по света!

Google честити 8 март на дамите по света и в частност тези в България с интерактивно лого

„Гугъл“ отбелязва тази година Деня на жената с видео-дудъл. В него се появяват жени от цялата планета на различни възрасти и дори има анимационни и телевизионни герои. В него се забелязват пакистанката Малала Юсуфзай и президентът на Литва Далия Грибаускайте. В края на дудъла всички участнички пожелават „Честит ден на жената!“ на своя роден език.

Видеото ще се показва вместо логото на „Гугъл“ от 7 до 9 март. Дудълът за 8 март е осми поред за празника. Компанията създава първия по този повод през 2005 г.

За пръв път Денят на жената е отбелязан на 23 февруари 1909 г. в САЩ по инициатива на Американската социалистическа партия. Празникът възниква след първата мащабна демонстрация на жени работнички от 8 март 1857 г., проведена в Ню Йорк. В този ден шивачки от текстилни предприятия излизат на протест, недоволни от условията на труд и ниското заплащане. По време на демонстрацията жените са разпръснати от полицията. С течение на времето празникът се популяризира все повече и повече.

В Европа за първи път той е отбелязан през 1911 г. в четири държави - Австрия, Дания, Германия и Швейцария. ООН започва официално да подкрепя и спонсорира събитието от 1975 г. - годината, обявена за Международна година на жените.

В България първото публично честване на Деня на жената е през 1915 г., а като национален празник започва да се зачита след 9 септември 1944 г.

 

 

Източник: 24chasa.bg