Първанов: Не съм усетил подкрепа от Русия

Лидерът на АБВ припомни, че Националният съвет на БСП няма права да изключва

„Не съм усетил такава подкрепа". Така президентът Георги Първанов (2002-2012 г.) отговори на въпроса стои ли зад него и сдружението АБВ подкрепата на Русия. Пред bTV той обвини бившите си съпартийци, че дори не им стига мъжеството да го изключат от БСП, а с процедурни хватки "констатират самоизключване".

Националният съвет на партията няма права да изключва, тъй като това е в правомощията на местните партийни структури. Първанов беше категоричен, че не е изневерил на принципите на БСП и трябвало други хора да бъдат санкционирани.

„Българските политици играят много сърдито и си мислят, че впечатляват избирателя. Силната игра е разумната, откритата”, каза още Първанов  По думите му пионките в политиката станали много, а за тези, които хвърлят заровете, той говорил отдавна. Двамата с водещия си припомниха правилата на играта „Не се сърди, човече”.

Лидерът на АБВ беше категоричен, че решенията в БСП се взимат от тесен кръг хора около лидера на партията Сергей Станишев. Той коментира: „Нима не знаете имената около председателя на партията? Нима не знаете кой олицетворява голямата медийна групировка... Решенията се взимат от кръга около Сергей Станишев, около Делян Пеевски. Не мога да кажа кой взима решенията в ДПС, но това са единици”.

Първанов обвини въпросния кръг за отказа на БСП от изпълнения на предизборни обещания като АЕЦ „Белене”, неизпълнението на ангажимента за откриване на нови работни места. Тези хора според него имали други интереси.

Президентът в периода 2002-2012 г. обясни още, че не е изневерил на ценностите на „червената„ партия.