450 лв. плюс процент за барман на морето

Работодателите вче приемат молби за работа през сезона

Над 260 сезонни места са заявени в бургаското бюро по труда. Търсят се магазинери, охранители, касиери, сервитьори и бармани. Най-големите хотели вече набират готвачи и помощник-готвачи.

Масово се  предлага работа за камериерки и рецепционисти. Кръчмарите дават по 400 лв. за помощник в кухня и общ обслужващ персонал. 550 лв. е стартовата заплата за бояджии и елтехници. За бармани и сервитьори заплатата е 450 лева на месец плюс процент от оборота на заведението. Работодателите осигуряват храна и нощувка или пътни разходи по избор. За администраторите на рецепция заплатата е от 500 до 700 лв. С 200 отгоре получават само рецепционистите в най-луксозните хотели. От тях се иска да имат приятен външен вид, манекенски размери и да владеят поне три езика. Средно по 600 лв. получават продавачите по сергии, магазини и павилиони, научи "Стандарт".
За управител на хотел стартовата заплата е 2000 лв. Повечето собственици на комплекси на морето обаче имат по 3 листа с изисквания за тази позиция.
Езикът,добрата комуникация,както и висшето образование са само част от задължителни способности. Освен това обаче повечето собственици изискват креативност, добър управленски контрол, както и умения за подбор на персонал. Заплатата за по-големите комплекси стига 5-цифрена сума.
Иначе конкурсите за работа в много от курортите още не са започнали, но работодателите набират молби.