Хотели и заведения закъсаха за персонал през летния сезон

За първи път хотелиери търсят работници от януари, дават пътни и храна

Набирането на кадри за летния туристически сезон вече започна. Хотелиерите обаче все по-трудно ще намират качествен персонал. С пълното вдигане на бариерите пред трудовите пазари в ЕС все повече българи намират работа в чужди курорти, пише "Стандарт".
Гладът за персонал по морските ни курорти това лято ще е по-голям отвсякога. Немалка част от работната ръка, на която доскоро хотелиерите ни разчитаха, заминава за чужбина. След пълното отваряне на трудовите пазари в страните от ЕС от 1 януари вече няма пречки да си намериш сезонна работа в туризма, където заплатите дори и за нискоквалифицирана работа са в пъти по-високи от нашите. Това е и причината набирането на работници за летния сезон тази година да започне още от януари. "За първи път толкова рано хотелиерите започват да търсят персонал", заяви за "Стандарт" председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация за Североизточна България Димитър Димитров. Според него проблем ще има не само с набирането на кадри с опит, но и с намирането на хора за най-ниските позиции като камериерки, миячки и чистачи. "Голяма част от хората, които от години работеха например в Албена точно на такива позиции, заминават за Германия и Великобритания", обясни Димитров. Като шеф на местната туристическа асоциация той е обиколил тези дни близките до курорта села и е установил, че много от жените, които от години се хващат на работа в курорта, са поели към Англия заедно с мъжете си. В Германия чрез европейската мрежа за намиране на работа EURES пък само за последния месец работа са намерили над 30 души от Добрич като бармани, сервитьори, администратори, казаха от местната трудова борса.

Двата най-големи работодателя сред морските ни курорти - Албена и Дюни, вече са обявили в бюрата по труда първите свободни позиции. И двата курорта през летния сезон дават работа на близо 1000 души всеки. Първите интервюта с кандидатите ще бъдат в средата на март. На първо време през май в Дюни ще наемат до 200 души, а когато започне активният сезон, поетапно и останалите. За Великден курортът отваря два от хотелите си. "Положението с намиране на работници е драматично и ще става все по-трудно", коментира пред "Стандарт" и изпълнителният директор на "Дюни" АД Елза Радкова. Ваканционното селище разчита много на бюрата по труда за осигуряването на между 700 и 800 работници с най-различни професии през лятото. Обикновено търси млади хора, студенти, които обаче трудно се съгласяват на нискоквалифицирана работа, свързана с почистването. Дюни целогодишно поддържа около 200 ключови позиции за мениджъри и супервайзори, както и за висококвалифициран персонал от камериерки, бармани, ресторантьори и готвачи. Това е основното ядро на курорта, което има задача да обучи новоназначените работници всеки сезон. "Почти всяка година леко вдигаме заплатите с 5 до 10% за по-квалифицираните, за да може да ги привлечем при нас и следващата година", казва Радкова.

В сравнение с курортите в други страни в Европа обаче възнагражденията в туристическия бранш у нас продължават да са ниски. Около 500 лв. е брутната заплата за камериерка, като тя може да стигне до 600 лв., ако човекът е с опит. Толкова е заплащането и за сервитьори. Парите за рецепционисти са около 650 лв. на месец. По-добри заплати взимат аниматорите и готвачите. Най-скъпо вървят главните готвачи, които са с екип. Майстор-готвач получава между 1200 до 2000 лв. заплата в зависимост от категорията на ресторанта, а обикновен готвач - между 800 и 1300 лв. брутно. Навсякъде обаче хотелиерите у нас осигуряват безплатна храна и подслон за работниците. А от тази година ще дават и пътни, за да привличат работници.

"Не можем да си позволим по-високи заплати от това, което даваме в момента, защото и услугите ни се продават на ниски цени", обясни още Димитър Димитров и допълни: "Туроператорите предлагат пакети за по 60 евро на ден и заявяват, че не могат да ги вдигнат на 65 евро, защото няма кой да ги купи и ще предпочете Турция".

Много сериозен проблем за туристическия бранш е и намаляването на младите хора. "Докато преди имаше по три паралелки в професионалните гимназии по туризъм, то сега е само една", обясни Димитров. В същото време продължава да расте броят на хотелите по Черноморието ни. Само по Добруджанското този сезон ще отворят врати 15 нови обекта, за които ще са нужни 700-800 души. В същото време хотелиери от Испания, Германия и Австрия също набират у нас персонал за летния сезон. Там обаче заплащането е далеч по-примамливо - минимум 1300 евро брутна заплата на месец. Голямата испанска верига Iberostar има намерение да наеме поне 30 българи за шест месеца в хотелите си в Испания. Чрез бюрата по труда у нас те търсят хора с професионален опит като аниматори, артисти, танцьори, фитнес инструктори, масажисти, сервитьори. Възнагражденията започват от 1300 евро бруто на месец. Работодателят осигурява жилище и храна. Кандидатите трябва да знаят добре немски, руски или английски, а с предимство ще са тези, които владеят два от тези езици. Друга испанска фирма ACTTIV LEISURE PROJECTS S.L. е обявила 20 свободни места за туристически аниматори в различни хотели в Испания. Чистата заплата е 700 евро. С добър немски пък се търсят сервитьори и готвачи за хотели и ресторанти в Германия и Австрия. Посредник отново е Агенцията по заетостта. Кандидатите трябва да имат необходимата квалификация и опит. Заплатата е 1900 евро.