"Капана" само за пешеходци

Мисия Пловдив

09-03-2014, 18:11

Снимка:

Plovdivutre.bg, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Затварят "Капана" с огромно огледало (СНИМКИ)

Проектът предвижда общо шест пресечки между Тунела и Главната да бъдат затворени за автомобили

Началото на новата пешеходна зона в центъра на Пловдив вече е стартирано. Част от първата улица, която ще бъде само за пешеходци в емблематичния кв. „Капана", е готова. Проектът предвижда общо шест пресечки между Тунела и Главната да бъдат затворени за автомобили и да се превърнат в оживени търговски и занаятчийски места, където ще се движат само пешеходци.

Ремонтните дейности стартираха в края на миналия месец, а целта е да приключат до есента, за да може новото пространство да посреща прояви от културния афиш на града. Идеите за художественото оформяне на мястото са много и авангардни, пише standartnews.com. Преди това обаче трябва да приключи ремонта, който предвижда нов паваж и оформяне на тротоарното пространство в духа на 19 и началото на 20 века, когато тук е било средище на местните занаяти и търговия.

Автентичният вид на квартала ще бъде максимално запазен, затова при реконструкцията се използва стария паваж, който е премахнат от други улици, които не са пешеходни. Освен това ще бъдат махнати бордюрите и всичко ще е на едно ниво. Предстои монтиране на подходящи осветителни тела.