Червените скочиха срещу "паяка" в Бургас

Защо бургазлии да плащат от 30 до 60 лв. за преместване на колите, пита Мосинов

Няма никакво законово основание репатрираните от "паяка" в града автомобили да се задържат в наказателен паркинг, докато собственикът им не си плати.

Това мнение изказа лидерът на БСП в Бургас - Евгени Мосинов. Според него преместването на неправилно паркираните леки коли е принудителна мярка, целяща отстраняване на последици от последващо нарушение.

Общинските съветници на БСП са внесли в местния парламент докладна записка за изменение на режима на прилагане на принудителната административна мярка - преместване и задържане на лек автомобил. Това е пореден случай, в който те внасят предложения по темата, като в края на миналата година едно от тях беше за намаляване на таксата и за ограничаване на режима на "нията зона" в града.

По действащата наредба, репатрираните от „паяка” автомобили се задържат в наказателния паркинг, докато водачът или собственикът не заплати стойността на преместването им, а сумата варира от 30 до 60 лева.

Според Евгени Мосинов общината няма право да задържа автомобила, след като е преместен от мястото, където е бил неправилно паркиран. При положение, че колата после е поискана от нейния собственик обаче общината няма право да го задържа в наказателния паркинг.