Двама инвеститори искат изкуствени рибни съоръжения край Приморско

МОСВ да откаже издаването на разрешително, иска местния парламент

Двама инвеститори са заявили интерес към изграждането на рибен развъдник в акваторията на залива между Китен и Приморско.

Декларацията против изграждането на рибна морска ферма за отглеждане на ципура в залива  гласуваха днес на свое извънредно заседание общинските съветници на Приморско, както BurgasUtre вече съобщи.

За изграждането на изкуствените рибни съоръжения в общината са подадени две инвестиционни намерения.

В декларацията си местната власт призовава Министерство на околната среда и водите и Басейнова дирекция да откажат издаването на разрешителното. Общинският съвет ще внесе декларацията и в Народното събрание и Министерския съвет. Чрез нея съветниците от Приморско  настояват пред законодателя да извърши промени на Закона за водите, в който не е предвидено участието на местната общност и местната администрация при издаването на разрешителни за ползване на воден обект.

Според инвестиционното намерение едната от фермите за отглеждане на риба ще се състои от 3 потапяеми стоманени рибарници с диаметър22.5 м, закотвени и осигурени с буйове и сигнални светлини.

Преди дни кметът на община Приморско д-р Димитър Германов спешно свика жители и представители на местната власт на Консултативен съвет по туризъм. Градоначалникът, заяви категорично несъгласие с направените предложения за инвестиции, които не отговарят на плана за развитие на Приморско като туристическа дестинация. Инвестиционното намерение не е в съответствие с действащия Общ устройствен план на община Приморско и е в противоречие с програмата за развитие на общината, заявиха тогава местните управници.

Против изграждането на изкуствени рибни развъдници застанаха и рибарите. Според тях подобни съоръжения ще нарушат естествената миграция на рибата, а това ще нанесе поражения върху и без това намаляващата популация на черноморска риба. Ако бъдат изградени рибните ферми в залива ще бъде забранено извършването на риболов и ще възпрепятства акостирането на плавателните съдове. Те се притесняват и от евентуално замърсяване на морската вода, тъй като рибата ще се храни с гранулирани смески. Това би нарушило и променило изцяло развитието на популацията на всички видове организми и обитатели в района на рибната ферма, категорични са рибарите. Представители на дребния и едър бизнес заявиха, че освен водата ще бъдат замърсени и плажните ивици, което ще доведе до отлив на туристите. През посоченото от инвеститора място минава и трасето на Международната регата от Приморско до Китен.

Жителите на морската община изразяват категорично несъгласието си тук да бъдат изграждани рибни ферми. Те са готови да отстояват позицията си и да организират протест срещу намеренията в града им да се инвестира в неекологосъобразни производства.

Припомняме, че преди година в община Приморско постъпи инвестиционно намерение за изграждане на рибна ферма за отглеждане на дъгова пъстърва. Тогава, подкрепено от местната власт, населението организира протест и събра над 1500 подписа.